“Patiëntgerichtheid als bouwsteen”

Ilse Weeghmans – directeur Vlaams Patiëntenplatform

Zorg zit in kleine gebaren van elke dag: de zorg voor onze kinderen, voor onze ouders, voor onze huisdieren, als we elkaar troosten,… het gaat om kleine gebaren die aangeven dat we geven om elkaar. Als je als patiënt wordt opgenomen in een ziekenhuis, dan ben je op je kleinst. Angst voor wat komen gaat, de pijn, de onzekerheid, een diagnose die je vreest, een lange behandeling,… elke patiënt reageert anders want dé patiënt bestaat niet. En als patiënt houdt niet enkel het medische luik je bezig maar ook: Hoe vertel je die diagnose aan de kinderen? Hoe gaan de kleinkinderen reageren als ze op bezoek komen? Wanneer kan je terug werken? En kan je nog wel blijven werken? Hoe ga je de komende maanden je huishouden beredderen?

Kleine grootse momenten van zorg, Mangomenten, zijn op zich niet zo klein als ze lijken want ze vragen van een zorgverlener dat hij meer ziet dan enkel de patiënt én aanvoelt waar hij op dat moment nood aan heeft. En neen, doorsnee hetzelfde ‘trucje’ boven halen zal niet werken.

Benieuwd naar meer? In ons Nederlandstalig en Engelstalig Mangomoment boek kan u het vervolg lezen, samen met tal van bijkomende reflecties en inspirerende verhalen!